Een mensenmens die zijn medemens wil dienen

OAMKB is een landelijk dekkend netwerk van bedrijfsadviseurs, accountants AA en RA, administrateurs en fiscalisten die ieder in hun eigen regio op franchisebasis administratieve diensten verlenen. Jos Kramer behartigt de regio Veenendaal – Ede. De organisatie wil naast de standaard formule van online financiële dienstverlening, een verschil maken door de persoonlijke aanpak per regio; iets wat Jos op het lijf geschreven is. Hij heeft er bewust voor gekozen om dit werk te doen vanuit zijn christelijke identiteit waarbij effectiviteit en betrouwbaarheid voor hem twee belangrijke pijlers zijn. Geïnspireerd door Genesis 2, vers 18 wil hij een zakelijke helper zijn die bij zijn klanten past, onder het motto dat de ondernemer goed is in het ondernemen en hij goed is in zijn cijfers. Behalve de verzorging van de administratie wil hij daarbij, als de situatie daarom vraagt, ook bijsturen als hij iets bijzonders ziet of goede tips en adviezen heeft. In dit artikel ga ik met hem de diepte in qua zijn zakelijke kennis en zijn geloofsovertuiging.
Foto 1


Jarenlang actief in de financiële sector


OAMKB staat voor Online Administratie Midden Klein Bedrijf en Pascale Petiet is de oprichtster. Van januari 1991 tot en met december 2005 was zij zelfstandig ondernemer met Holland Accounting Services en in januari 2006 heeft ze OAMKB opgestart. Anno 2019 zijn er zesenzeventig vestigingen in het land.

Voordat Jos 1 september 2018 officieel van start ging met OAMKB Veenendaal – Ede, was hij jarenlang actief in de financiële sector. Hij heeft bedrijfseconomie gestudeerd op HEAO niveau, daarna de assurantie diploma’s behaald, financiële planning gestudeerd om vervolgens als erkend hypotheekadviseur te gaan werken. Vanaf 1996 heeft hij een assurantie- hypotheekadvieskantoor gehad, wat hij in 2006 verkocht heeft om vervolgens op ZZP-basis als interim specialist te gaan werken bij diverse geldverstrekkers en banken. Hij gaf daarbij leiding aan acceptatie afdelingen, heeft meegeschreven aan het acceptatiebeleid en was verantwoordelijk voor de kredietverstrekking aan kleinere ondernemers tot middelgrote bedrijven.

Jos: “Dan bekeken we de jaarcijfers en op basis daarvan maakten we een risicoanalyse betreffende de solvabiliteit van de onderneming, ofwel het vermogen om te betalen. Als geen ander weet ik dan wat een bank vraagt van een ondernemer om een krediet te verstrekken. Van daaruit ben ik gevraagd door OAMKB om aan te sluiten bij de organisatie.”

“Mijn visie is om een ondernemer in zijn kracht te zetten”


Foto 2


Op mijn vraag of hij nu bij OAMKB een boekhouder is, vergelijkbaar met een accountantskantoor, antwoordt Jos: “Grofweg wel, maar niet helemaal. Gelukkig is de boekhouding geminimaliseerd naar online administratie, waardoor er ontzettend veel geautomatiseerd is. En wat ik daarnaast graag doe is het doorzagen van de onderneming van waaruit ik adviezen geef. Ik wil naast de ondernemer staan en dan samen met hem kijken wat hij gedaan heeft en hoe hij er voor staat. Van daaruit ga ik kijken naar het winstplan met als doel om er voor te zorgen dat de ondernemer uit zijn bedrijf haalt wat eruit te halen valt.”

Over het algemeen komt Jos ondernemers tegen die goed zijn in hun vak maar voor wie de cijfertjes een noodzakelijk kwaad zijn. Zijn stelling is dan ook dat je als ondernemer moet doen waar je goed in bent en dat je anderen de dingen voor je moet laten doen waar zij goed in zijn. “En ik vind het heerlijk om te goochelen met cijfers”, aldus Jos: “dus laat mij die administratie maar oppakken en laat die ondernemer maar lekker ondernemen. En dan roep ik wel naar de ondernemer toe: ‘Hé, je hebt dat gedaan en zo ziet het er nu uit. Zie je hoe het zich ontwikkelt? Je kunt wel met je omzet omhoog gaan, maar weet je ook dat je met je kosten omhoog gaat? Als je dit nou doet of als je daar nou contact mee opneemt, dan kun je misschien wel eens die kant op. Of heb je daar wel eens aan gedacht?’ Dat soort kleine dingen. Mijn visie is om een ondernemer in zijn kracht te zetten, dus zo probeer ik een stukje te sturen met als doel om zo’n onderneming omhoog te trekken. Nog even los van het belastingtechnische aspect waardoor er vaak ook veel meer geld bespaard kan worden dan dat de ondernemer zich realiseert.”

Om een goed advies te kunnen geven, is het voor Jos absoluut niet noodzakelijk om verstand van zaken te hebben van alle branches waarin zijn klanten werken. Hij is er puur voor de cijfertjes tot achter de komma, zoals hij zelf verwoordt. Zijn klantenkring is dan ook heel divers, van een grondverzetbedrijf tot en met een advocatenkantoor en van alles daar tussenin.

“Wie ben ik om te zeggen dat God geen plan met ze heeft”


Foto 3


Jos wilde in het begin, vanuit zijn visie om een ondernemer in zijn kracht te zetten, voornamelijk christelijke klanten zien te krijgen. Hij legt uit waarom: “Hoe kan ik mijn visie nou beter realiseren dan door dat bij ondernemers te doen die willen leven vanuit de Waarheid en vanuit de zegen van onze Heer? Dan werken we samen en dan mag ik met onze Heer samenwerken. Dat vind ik geweldig!”
Maar het is in de praktijk heel anders gegaan. En Jos is daar dan weer nuchter in: “Ik heb ook geld nodig. De eerste klant die ik kreeg, is christen, maar de tweede moet niets van het geloof weten. Ik heb standaard twee bijbels in mijn tas zitten. Bij hem had ik zoiets van ‘als je een vinger vraagt, krijg je gelijk de hele arm’. Maar tot dusver heeft hij nergens naar gevraagd en hoewel ik er wél ronduit voor uitkom dat ik christen ben, dring ik het absoluut niet op!”

Als ik hem vraag of hij bij ongelovige klanten een drive voelt om het Evangelie te verkondigen, antwoordt hij: “Totaal niet! Ik besteed er geen aandacht aan, want het is niet aan mij. Het is aan de Heer om ze tot geloof te krijgen. Als ik bij mijn klanten ben, is het mijn taak om ze te helpen. Dat is mijn drive; ik ben er om die ondernemer te dienen. Maar daarnaast geldt: Ik ben ik met mijn eigen visie en mijn eigen mening. Weet je, ik moest veertig worden voordat ik de Here Jezus leerde kennen. (Hij is in 2004 tot een geloof gekomen, red.) Daarvoor heb ik ontzettend mijn best gedaan om een leven op te bouwen zoals ik dacht dat het goed was, en ik heb er een zootje van gemaakt! Toen ik veertig was, draaide ik me eigen om en leerde ik de Here Jezus kennen en kreeg ik een nieuw leven. En ik heb een aantal klanten die niets van onze Heer willen weten, maar die zijn nog niet zo oud en moeten nog veertig worden. Dus ja, wie ben ik om te zeggen dat God geen plan met ze heeft en misschien heeft Hij ze wel heel bewust op mijn pad gezet. Weet je, ik heb een klant… en hij en zijn vrouw zijn schatten van mensen! Ze wonen eigenlijk te ver weg, waardoor ik ze in eerste instantie helemaal niet als klant wilde hebben. Maar ja, ik had klanten nodig. Dus ik ging er naar toe en ik heb ze geholpen. En eigenlijk praten we nooit over mijn geloofsovertuiging. Maar ik draag een kruisje wat duidelijk zichtbaar is en zo kwam het toch een keer ter sprake. Daarna belde hij me een keer en zei hij ‘De manier hoe jij doet en wie je bent heeft me zo aan het denken gezet, dat ik afgelopen zondag een kerk ben binnengewandeld.’ En laatst belde zijn vrouw me om te vertellen dat hij elke avond boven in zijn bijbel zit te lezen en elke zondag naar de kerk gaat. En dat vind ik nou mooi!”

Hij heeft nog een voorbeeld: “Ik heb een klant met een fitnessbedrijf en dat is echt een bijzondere man; een gouden vent! We zijn samen écht bezig om die onderneming op de kaart te zetten en ik mag het hele adviestraject met hem doen. Op een gegeven moment zaten we met z’n tweeën aan tafel en flapte ik eruit: ‘Gaat het wel, of heb je ergens moeite mee?’, waarop er opeens een bak met ellende uitkwam. Daarna werd het stil en zei ik: ‘Joh, je kent mijn geschiedenis. Zullen we samen bidden?’ Nou, dat vond hij toch wel heel gaaf, dus dat heb ik toen gedaan. Toen ik daarna naar huis reed, zat ik te janken in de auto; gewoon omdat ik dat zó mooi vond!”

Een knipoog van God


Foto 4


Hij is duidelijk een mensenmens, wat hij zelf ook onderstreept: “Ik heb een prachtig mooi boek van Rabbi Daniel Lapin en die zegt daarin: ‘Als je Zijn kinderen dient, doe je precies datgene wat de Vader wil en dan komt de rest vanzelf.’ Daar begint alles voor mij. Dus ja… laat mij maar mensen dienen.”

Jos doet zijn werk heel bewust biddend en om raad vragend. De afgelopen twee jaar heeft hij als een dieptepunt ervaren in de trant van ‘Heer, wat wilt U van me? Er moet iets veranderen, maar ik weet niet wat!’ Hij deed héél veel vrijwilligerswerk en wist van gekkigheid niet meer waar hij het zoeken moest, zoals hij het zelf omschrijft. “Toen ben ik op een gegeven moment met allerlei vrijwilligerswerk gestopt en heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Nou, dan ga ik alleen nog maar doen waar ik voor gevraagd wordt.’”, aldus Jos: “Vervolgens werd ik voor OAMKB gevraagd. En dat heb ik écht ervaren als een knipoog van God.”

In de periode dat hij op vrijwilligersvlak van alles aanpakte, deed hij dat puur uit enthousiasme vanwege het feit dat hij ziet dat de Heer leeft, dat Hij werkt en dat Hij een heleboel veranderd heeft in zijn eigen leven en nog steeds aan het veranderen is. Naar eigen zeggen wordt hij daar zo mega enthousiast van, dat hij ´dit wil en dat wil, zus wil en zo wil´ en het vervolgens allemaal maar gewoon doet. Ondanks dat hij met van alles gestopt is, doet hij nog steeds veel vrijwilligerswerk!

Zo zat hij jarenlang met zijn vrouw in een Evangelische gemeente in Zaltbommel waar een man steeds vol overtuiging tegen hem zei dat hij moest gaan spreken. Jos: “En dan zei ik: ‘Dat ga ik echt niet doen!’ Maar toen begon mijn vrouw hem te helpen: ‘Ik denk echt dat je moet gaan spreken!’ En dan zei ik: ‘Ik denk écht dat je er over op moet houden, want dat gaat ‘m niet worden!’ Maar in 2015 werd ik aangesproken door een meneer uit Irak die vond dat ik zijn verhaal moest vertellen en sindsdien sta ik op een podium. En ik spreek nog steeds. Zo mag ik bijvoorbeeld af en toe spreken voor Open Doors. Ik heb een paar maal op het punt gestaan om ermee te stoppen, maar elke keer als ik dat wilde doen werd ik aangesproken door onze Heer van ‘Hallo! Ik heb je gevraagd om dit te gaan doen. Het was niet jouw eigen ding.’ En dat klopt. Ik ben eigenlijk geen spreker. Maar goed, ik word door Hem gevraagd, dus ik ontkom er niet aan. En als ik kijk wat voor effect het elke keer heeft, mag ik zeker weten dat Hij me ervoor gebruikt.”
 
En Jos is nu zover dat hij het geweldig vindt om het te mogen doen, wat mede veroorzaakt wordt door het feit dat hij wordt aangesproken door mensen die hem zeggen dat ze geraakt werden door een preek van hem. Maar hij geeft toe dat de reden om er elke keer tóch mee te willen stoppen, veroorzaakt wordt door onzekerheid, omdat hij met zichzelf in de knoop zit waardoor hij het dan niet ziet zitten. En toch gaat hij door, omdat hij beseft dat het ook aanvallen zijn van de tegenstander.

Met open handen staan om alles door te geven wat Hij geeft


Foto 5

Een andere tak van sport (letterlijk!) in het vrijwilligerswerk zijn de Muskathlons van de Nederlandse christelijke mannenbeweging De 4e Musketier. In 2018 heeft hij samen met zijn zoon de Muskathlon in Jordanië gelopen: vijftig kilometer hardlopen voor Open Doors om zo de vervolgde kerk te steunen. Ze waren daar een week en hebben onder andere het grootste vluchtelingenkamp ter wereld bezocht.
Jos: “Dan sta je op een afstand naar dat kamp te kijken, en dan lopen de koude rillingen je over de rug! Vervolgens gingen we naar een vluchtelingenkamp in het zuiden van Jordanië, waar we Irakese vluchtelingen hebben ontmoet. Daarna liepen we donderdag de Muskathlon en zijn we vrijdag naar de Dode Zee gegaan. Dan daal je écht af; het is het diepste punt op aarde. Het was bloedheet! Volgens mij is het ook gelijk de warmste plek op aarde. We stonden daar op het strand en Wouter Vos van De 4e Musketier haalde een stuk aan uit Jozua. Als het volk op een gegeven moment heel Israël veroverd heeft, wordt het ‘Over-Jordaanse’ volk teruggestuurd naar Jordanië en dan zegt God tegen ze: ‘Jullie hebben gestreden voor gerechtigheid. Ga nu terug naar huis met alle rijkdommen die jullie het afgelopen jaar verworven hebben.’ Ik was toen net twee maanden bezig met OAMKB en had nog maar vier klanten. Ik had geen flauw idee hoe ik aan het einde van de maand al mijn rekeningen moest betalen; ik had meer rekeningen dan inkomsten. En dan sta je daar in een ver land op een bloedheet strand met spierpijn van de vorige dag, stukgelopen voor de vervolgde kerk. En dan hoor je die tekst over strijden voor gerechtigheid en ‘Ga met je rijkdommen naar huis’. Terug in het vliegtuig dacht ik: ‘Leuk Heer, die strijd voor gerechtigheid, maar ik heb geen rooie cent!’ Maar toen ik na het weekend weer aan het werk ging, werd ik op maandag gebeld door een nieuwe klant, op woensdag gebeld door een nieuwe klant en op donderdag nog een keer! Dat waren drie nieuwe klanten in een week. Dan word ik sprakeloos en denk ik aan de Bergrede: ‘Zoek eerst Zijn gerechtigheid en de rest zal je gegeven worden.’ Het is zo’n onvoorstelbare waarheid! En daar wil ik uit leven. Ik wil Zijn gerechtigheid zoeken, Zijn liefde uitdelen, Zijn kracht zoeken en met open handen staan om alles door te geven wat Hij mij geeft.”

“Ik denk dat er kracht in zit, als wij christenen elkaar gaan steunen”


Foto 6


Met Jan Piet van het Christelijk Ondernemers Netwerk is Jos bezig om Regiobijeenkomsten op te zetten vanuit de visie dat christelijke ondernemers elkaar kunnen versterken, maar dat dat veel te weinig gebeurt. Het idee is een beetje afgekeken van het BNI-concept. BNI is in 1985 opgericht door Ivan Misner en staat voor Business Network International. Het is een Amerikaanse franchise-netwerkorganisatie met ruim tweehonderdduizend leden in zo’n negenduizend lokale afdelingen wereldwijd. De leden komen wekelijks bijeen om zaken te bespreken en elkaars bedrijven te ondersteunen.

“Ik denk dat er kracht in zit, als wij christenen elkaar gaan steunen.”, aldus Jos: “Ik heb zelf een aantal van die BNI-netwerken bezocht. Tijdens ontbijtsessies gaan ondernemers elkaar middels een elevator pitch vertellen waar ze zelf goed in zijn. (Een elevator pitch is een korte presentatie van dertig seconden tot maximaal twee minuten, red.) Ze vertellen dan wat ze doen, waarom ze het doen en waarom iemand anders vooral contact met hen moet opnemen. Dat willen we met CON ook opzetten. De opzet van BNI is wel ontzettend Amerikaans, maar als ik dan bij een klant zit die aangeeft zonnepanelen op zijn dak te willen hebben, dan moet er bij mij een lichtje gaan branden: ‘Ik ken iemand die in zonnepanelen handelt, en dat is toevallig een broer van mij.’, zodat ik mijn klant in contact breng met die broeder. Op die manier kunnen we elkaar dan leads toeschuiven. De eerste ontbijtsessie gaat eerdaags plaatsvinden. Achter mijn kantoorlocatie in Ede is een restaurant gevestigd waar ik een ontbijt geregeld heb. We gaan daar een uur lang bij elkaar zitten. Dan beginnen we met een stukje overdenking: ‘Wat zegt Zijn Waarheid over het ondernemen? En hoe kunnen we elkaar nou dienen?’ En wat mij betreft is er daarna ruimte voor de elevator pitches. Er zijn christenen die omzet een vies woord vinden onder het motto ‘Maak je niet druk om de dag van morgen, je eten en drinken en de kleding die je zult dragen, maar zoek eerst Zijn Koninkrijk en Zijn gerechtigheid´. Maar ik denk dat dat heel goed samengaat en dat als je Zijn Koninkrijk en gerechtigheid zoekt en de mensen gaat dienen die God op je pad zet en daarmee Zijn liefde laat zien, dat de Heer daar blij van wordt en dat Hij dat wil zegenen en er vervolgens voor zal zorgen dat je genoeg te eten en te drinken hebt. Ik denk dat Hij dan ook echt het geld gebruikt om tot zegen te kunnen zijn.”

Als je als ondernemer gebruik wilt maken van Jos zijn diensten met OAMKB Veenendaal – Ede, mag je zeker weten dat je te maken hebt met een mensenmens die zijn medemens wil dienen.

www.onlineadministratiemkbveenendaal.nl

Tekst: Leo Singor

Christelijk Ondernemers Netwerk

Jan Piet
Directeur en oprichter

Gangboord 96
3823 TJ Amersfoort

033 - 20 89 006
info@co-netwerk.nl

Lidmaatschap CON

Wil je meer weten over het lidmaatschap van CON? CON is een inspirerend christelijke ondernemersnetwerk en biedt activiteiten aan rondom de thema's Ontmoeten en verbinden, Kennisoverdracht en Zaken doen.

CON is er voor iedere christelijke ondernemer en ondernemend christen.

Hier lees je meer over het CON-lidmaatschap.

Vragen?

Gangboord 96
3823 TJ Amersfoort
Tel 033-2089006

info@co-netwerk. nl
© 2020 Christelijk Ondernemers Netwerk  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep